Urheilukoirahieronta

Koiran kanssa harrastaminen, treenaaminen ja kilpaileminen on ainakin minulle hauskinta, mitä tiedän. Monissa lajeissa kuitenkin hypitään, syöksytään, kiihdytetään, tarvotaan, revitään ja kohdataan äkillisiä käännöksiä, staattisia pitoja sekä epätasaisia pintoja. Ne taas tuntuvat auttamatta koiran kropassa. Huolellinen lämmittely ja jäähdyttely tekevät jo paljon, mutta yleensä tueksi tarvitaan aina lihashuoltoa niin ennaltaehkäisevänä kuin kuormitusta purkavanakin apuvälineenä. Hieronta auttaa kuntoutumaan myös koko kehoa kuormittavista vammoista ja toimenpiteistä. 

Säännöllinen ja osaava lihashuolto säästää koiran kroppaa ja auttaa sitä palautumaan. Hieronnassa huomataan lihasperäiset jumit, liikelaajuuksien muutokset, epäpuhdas liike tai kehon epätasainen kuormitus. Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa urheiluhieronnan tekniikoilla yhden tai useamman hoitokerran aikana. Hieronnasta on hyötyä ja nautintoa myös kotikoirille, sillä myös niille sattuu ja tapahtuu: sohvalta hyppiminen, liukkailla lattioilla hepulointi, hihnassa vetäminen, huonosti istuvat valjaat tai liian yksitoikkoinen asfalttilenkkeily jumittavat kehoa tehokkaasti.

Parhaimmillaan hoitoa suunnitellaan ennakoivasti siten, että hoidamme terveyttä, emme sairautta. Kaikki ei toki mene suunnitelmien mukaan, vaan treenissä ja kisoissa sattuu havereita. Tyypillisiä syitä hakeutua pikapuoliin vastaanotolle ovat esimerkiksi kaatumiset ja liukastumiset, esteisiin kolhiminen, kontaktiesteiltä putoaminen, putkessa kaatuminen sekä törmäys toisen koiran tai ohjaajan kanssa. Myös muutokset liikkumisessa, asennoissa ja joskus käytöksessäkin ovat syitä tulla ammattilaisen vilkaistavaksi. Vastaanotolla tutkitaan tilanne, suunnitellaan hoitoa ja jatkotoimenpiteitä ja pyritään helpottamaan koiran oloa. Tarvittaessa en epäröi ohjata asiakkaitani eläinlääkärien, osteopaattien tai fysioterapeuttien käsiin - yhteistyö eri ammattilaisten kesken edistää koiran kokonaisvaltaista toipumista. 


Kuva: Maria Järvinen